Welkom op mijn blog !
 
Wat is een ICT-beleidsplan?
Het is een document met de verschillende elementen van de werking rond ICT- integratie.
Door gebruik te maken van deze site kunnen scholen een ICT- beleidsplan opstellen .
In de les hebben we ook een aantal kenmerken van pictos gezien.
Als je op de site van pictos gaat, krijg je een scherm zoals hieronder is weergegeven.

Hierboven zie je verschillende onderdelen (links). Het onderdeel fasering wordt nog eens onderverdeeld in 2 : namelijk overdrachtsgerichte visie en constructiegericht visie.
Overdrachtsgerichte visie is dat de leerkracht beslissingen neemt over de keuze van de leerstof en het verloop van het leerproces.
Constructiegerichte visie is dat er ruimte wordt geboden aan de interesses van de leerlingen, laat de leerlingen ook zelf beslissingen nemen over wat geleerd gaat worden en  geeft de leerlingen inspraak over het verloop van het leerproces.
We hebben een reeks stellingen gekregen waarbij we moesten aangeven of we er mee eens waren of niet. Dit was onze visie op de school.
Hieronder vind je de visietest.

Ik had kwadrant 2 ,namelijk de groene bol. Ik ben een beetje tussen de twee, namelijk een beetje constructiegericht en een beetje overdrachtsgericht. Ik vind dat de leiding nog steeds bij de leerkracht moet zijn maar dat de leerlingen ook inspraak mogen hebben. De meningen van de kinderen zijn ook belangrijk! En  dit klopt wel. Ik wil als leerkracht de leiding hebben en ik wil mijn kinderen laten zien dat ik de leerkracht ben. Maar ik verwijs nogmaals naar hetgeen ik daarjuist heb gezegd : de kinderen hebben ook inspraak, en mogen hun meningen uiten, er is vrijheid en ruimte voor eigen interesses en dergelijke.
hieronder vind je enkele afbeeldingen van de site .
Neem gerust een kijkje om meer te weten te komen!

 
Wat is inclusief onderwijs?
Inclusief onderwijs is onderwijs aangepast aan de kinderen. Dit wil zeggen dat de kinderen niet zomaar naar een buitengewoon onderwijs worden verwezen, maar proberen de kinderen te integreren in het gewone klaspraktijk.

Waarom zouden we ict gebruiken in de klaspraktijk?
- De kinderen hebben nog steeds het gevoel dat ze spelen
- De kinderen zijn geconcentreerder
- De kinderen leren steeds dingen bij van elkaar/ of door zelf te ontdekken

Welke problemen zouden zich kunnen voordoen als je kinderen met beperkingen met ICT wil laten werken?
- Kinderen hebben motorische problemen
- Kinderen krijgen soms woedeaanvallen en kunnen zo het materiaal beschadigen

Hoe kan je met kinderen met een beperking laten werken met ICT?
- Als leerkracht vertrek je van de mogelijkheden van de kinderen
- Je moet als leerkracht op zoek gaan naar gepaste activiteiten voor de kinderen

Persoonlijk vind ik dat ICT voor iedereen toegankelijk met zijn, alhoewel het voor leerkrachten heel wat tijd vergt. Ieder kind heeft het recht op om kennis te maken met ICT.Ik vind ook dat het belangrijk is omdat het meer en meer voorkomt in het dagelijks leven. Alles is nu digitaal en er wordt gewerkt op computers en dergelijke

ICT zonder beperkingen: eenvoudige agenda met pictogrammen

Wij hebben in groep (Minke en An- Sofie) het programma 'eenvoudige agenda met
pictogrammen uitgeprobeerd.
We vonden niet meteen een helpfunctie die ons kon uitleggen hoe we met het
programma aan de slag moesten gaan. We zijn dus met ons 3 op onderzoek
gegaan.
Het resultaat is gemakkelijk te begrijpen, maar we vonden het alles behalve eenvoudig om de 'eenvoudige agenda' te maken. Het scherm versprong af en toe, we verwijderden activiteiten en vonden niet hoe we activiteiten konden aanpassen.
Sommige pictogrammen waren niet echt duidelijk, maar wanneer je dit in klaspraktijk aanbrengt, is het na een tijd waarschijnlijk wel vanzelfsprekend.
Hiernaast vind je enkele screenshots van ons resultaat.

ICT zonder beperkingen: Freemind

Minke, An Sofie en ik  hebben als tweede gekozen voor het programma 'FreeMind' 
Als eerste zijn wij opzoek gegaan naar de 'helpfunctie'. Deze was gelukkig aanwezig omdat het niet meteen duidelijk was hoe te starten met het programma. Wat een leuke touch was, was dat het helpmenu ook in de vorm van een mindmap
was.Het bleef echter een zeer moeilijke opdracht en wij vonden het programma niets gebruiksvriendelijk.Ik vind persoonlijk dat het programma te
ingewikkeld in elkaar zit en dat het voor leerlingen et een beperking daardoor
nog een grotere struikelblok kan zijn. Zo kunnen de leerlingen gedemotiveerd geraken, en denken dat ze het niet kunnen.
 
In deze les hebben we het gehad over tablets.
Wat is nu een tablet?
Een tablet is een draagbare computer met Multi-touchscherm. Deze werkt met apps en heeft een assortiment aan merken. De meest bekende is iPad, waaronder verschillende merken zoals Samsung, Nexus en dergelijke.
Saskia Van Uffelen wou Ipads introduceren in plaats van de schoolboeken.

Waarom zou je iPads of andere introduceren in de klas?
- Het vermindert de rugbelasting voor de leerlingen 
- Het laat de leerlingen kennis maken met andere soorten media.
- Het is een besparing van de schoolboeken
- De kinderen zijn gemotiveerder
- Het is snel en toegankelijk
- Zeer klein leercurve
- De leerlingen worden gemotiveerd om samen te werken en kunnen experimenteren

Waarom zou je iPads niet introduceren in de klas?
- De uitgeverijen zijn nog niet klaar om op die manier de digitaliseren.
- Hoe moeten de kinderen nota’s nemen? (gaan het gewoon schijven vergeten)
- Een iPad is kostelijk voor de ouders!

We hebben ook gezien hoe een iPad basis in elkaar zit (de bouw), de kostprijs ervan, welke functies er allemaal van toepassing zijn en hoe je er mee tewerk moet gaan. 
Ik vind een  iPad in de klas nuttig , want zo kan je als leerkrach heel snel dingen (afbeeldingen, en dergelijke) visueel voorstellen/opzoeken. De leerlingen kunnen  ook in kleine groepjes werken met de iPads en leren er heel veel zaken bij en leren van elkaar. Ik vind dat de leerlingen de kans moeten krijgen om te leren omgaan / te leren werken met computers/ tablets/ ... maar het mag geen vervanger zijn van de leer- en werkboeken. De leerlinge moeten tenslotte nog kunnen schrijven.
 
Samen met de klas hebben we een bezoekje gebracht aan het STAM museum. STAM staat voor stadsmuseum Gent. Het is een dynamisch museum over de stad en vertelt Gent in een verhaal. Iedereen kan er terecht die meer wil leren kennen. Voor bezoekers die één of meerdere dagen in Gent verblijven, is het vaste circuit van het STAM de perfecte introductie tot de stad, een ideaal beginpunt voor een culturele en/of toeristische verkenning van Gent.
We hebben een korte rondleiding gehad. Bijna overal in de lokalen was er multimedia aanwezig. Ik vind dat het een meerwaarde is zowel voor de kinderen als voor de leerkrachten. Zo kunnen kinderen zelf informatie opzoeken op eigen tempo en manier. Ze kunnen informatie opzoeken die ze graag willen weten over het museum, en leren  werken met de computer.
Het lokaal met de grote luchtfoto van België die op de grond werd weergegeven. In dat lokaal waren er ook computers aanwezig zodat kinderen de een straatnaam konden typen en het op de luchtfoto zoeken. Dat lokaal vond ik persoonlijk heel interessant om met kinderen leuke activiteiten te doen. Zo kunnen ze volledig België verkennen en inzichten verwerven. Ook zorgt het voor positieve interactie tussen elkaar ( 'jij woont heel dicht bij mij!') en dergelijke. Ook het lokaal 
waar vroeger de eetkamer was van de nonnen vond ik even interessant om te bezoeken met de kinderen, er wordt er een stellingenspel gespeeld. De kinderen kunnen allemaal aan het tafel zitten (gezellige sfeer), de leerkracht of gids leest een aantal stellingen, de kinderen raden of het waar of niet waar is. Ook vond ik het lokaal waar er verschillende torens werden gemaakt leuk, omdat je met de kinderen bijvoorbeeld ook zo een toren kan bouwen -->hen  actief tewerk laten gaan. Is heel leuk om zich te kunnen ontspannen.
Ik vind persoonlijk dat er niets verwijderd mag/ moet worden, als leerkracht kan je alles op een eenvoudige manier uitleggen.
Het lokaal over rechtvaard- rechters vond ik iets te moeilijk en ingewikkeld om aan kinderen uit te leggen dus dat zou ik misschien wel kunnen weglaten, of zou een drempel kunnen zijn. Het ging niet /of weinig over Gent, en ik persoonlijk vind het al heel moeilijk om zo een onderwerp aan de kinderen uit te leggen laat staan het begrijpen ervan door de kinderen.
Het museum is zeker wel een aanrader om met de klas eens te bezoeken. Een voorbereiding is vereist! Zeker eens tevoren bezoeken!

 
Deze les ging over mediawijsheid. We hebben in de les een aantal filmpjes gezien van het journaal vs Het nieuws  met een aantal verschillen/ gelijkenissen  tussen beiden. (Zoals bijvoorbeeld de ene is meer gericht op het gevoel van de mensen, en de andere is meer gericht op de feiten). Ook hebben we mogen surfen naar verschillende kranten en de verschillen bekeken.
Het is belangrijk dat de leerkracht goed kan omgaan met media.
Als leerkracht moet je op de hoogte zijn van nieuws, alert kunnen omgaan met internet zodat je dit kan meegeven aan de kinderen. Nieuws over het buitenland is ook heel belangrijk om in je les eens over te praten. De kinderen moeten daarvan ook op de hoogte zijn en weten wat er rondom hen aan het gebeuren is. Dit niet enkel in België maar wereldwijd.
We hebben in de les gezien dat je als leerkracht de kinderen moet opvoeden als "WAKkere" internetgebruikers, WAK staat voor :Weerbaar, Alert en Kritisch. Kinderen moeten kunnen omgaan met het internet. Ik vind persoonlijk dat dit belangrijk is, want waar je terechtkomt (job), is het gebruik van "de computer" vereist. 

Ook hebben we gezien dat je niet direct alles moet geloven wat er in de krant staat. Soms verzinnen ze er iets bij of hebben "het verhaal" niet volledig begrepen en verzinnen ze er iets bij. Dus goed de krant meevolgen is de boodschap!
Ik vind persoonlijk belangrijk dat er verschillende media aan bod komt, de kinderen moeten leren omgaan met kranten, internet, boeken, schriften, nieuwsberichten en dergelijke meer. Wij als leerkracht moeten hen dat leren. Leerkrachten moeten daar tijd voor maken, hen zelf bijvoorbeeld een krantenartikels of dergelijke laten meebrengen en hen erover laten praten. Of men kan ook leuke opdrachten op de computer laten maken in groep. Zo zal de motivatie van de kinderen bevorderen
In de toekomst zou ik zeker 1uur van de les spenderen aan een kringgesprek rond media, opdrachten eraan koppelen en een hoekje in de klas inrichten met een aantal computers.
Media is dus een belangrijk punt in het onderwijs die je als leerkracht moet meegeven aan kinderen.

 
De les ging over touchscreens in de klas. We hebben gezien dat er verschillende soorten touchscreens zijn zoals een Iphone, iPad, smartphone, en dergelijke. We hadden het vooral over het smartboard (= een digitaal schoolbord, een digitale versie van het klassieke schoolbord). De meeste onder ons kenden het uit de stages. Dag van vandaag wordt er meestal gewerkt met een smartboard die verbonden is met de computer en alles verschijnt op een groot wit bord groter. We hebben in de les gezien dat het zijn voor - en nadelen heeft. Je kunt er heel wat mee doen , op zo'n bord heb je heel wat opties, hebt er geen krijt voor nodig alles kan met de vinger. Er is ook een MAAR, wat als het niet werkt? ...
Het is ook heel moeilijk om mooi te schrijven op zo een bord.
Ik zou graag in mijn klasje later met een smartboard werken, want je kan alles in het groot tonen aan de kinderen, je hoeft niet de kinderen per 4 bijvoorbeeld naar voor roepen om een afbeelding op een computer te zien. Het is ook interactief , de kinderen kunnen bijvoorbeeld spelletjes of oefeningen klassikaal oplossen. Dit zorgt ook voor een positieve klassfeer. De werkboeken, leesboeken, en dergelijke staan ook op het smartboard, dus als de kinderen een oefening moeten maken kan je die gerust ook open doen op het bord.
Vorig jaar tijdens mijn stage was er ook een smartboard aanwezig in de klas. Het was even wennen maar je geraakt er wel aan uit. Toen ik een oefening opgaf in het werkboek toonde ik de oefening ook op het smartboard en zo zagen de kinderen het ook nog eens op het bord (in het groot). Nadat ze de oefeningen hadden opgelost volgde er een klassikale verbetering op het bord, en zo waren de kinderen allemaal mee, en konden zelf verbeteren door mee te volgen op het bord. Kinderen schrijven ook wel heel graag op zo'n bord heb ik opgemerkt, dus liet ik ze dikwijls iets noteren. Maar op een dag werkte het smartboard niet meer en ik had alles daarop voorzien, dat was grote pech natuurlijk! Dus wees flexibel en voorzie altijd een B-plan!


 
De eerste les ging over de communicatie tussen ouders en de school.
We hebben in de les gezien waarom de school moet communiceren met ouders, hoe dit verloopt, of je enkel digitaal mag communiceren, hoe je moet communiceren en dergelijke meer.
Ik vind het belangrijk om als school te kunnen communiceren met de ouders. De ouders hebben het recht om te weten wat hun kinderen doen op school, met wat ze bezig zijn, aan welke activiteiten hun kinderen deelnemen en dergelijke meer. Deze factoren zijn allemaal heel belangrijk. De eerste stap hierbij is een site van de school. Hierbij krijgen de ouders een zicht op de school, er wordt extra informatie meegedeeld zoals de openingsuren, het schoolteam, de ligging van de school en dergelijke meer. Deze zijn allemaal nuttige informaties. Ik vind het belangrijk dat de ouders op de hoogte moeten blijven wat hun kinderen doen! Zou er geen communicatie zijn, dan zou dit kunnen zorgen voor misverstanden, conflicten en nog veel meer.
Bij deze heb ik de site van mijn laatste stageschool (vorig jaar) bezocht. http://www.dewijzeeik.be/
Ik persoonlijk vind het een geslaagde site. Er staat heel veel informatie over de school (het schoolteam, troeven voor het lager/ kleuter, de visie, en dergelijke); over MOS op school, wat het precies is en heel veel foto's van verschillende graden, zodat de ouders kunnen zien hoe hun kinderen aan het werk zijn! Mooi om te zien!
Ook is er blog voorzien van het 4de en 6de leerjaar, waar ze naartoe zijn geweest, allemaal gedaan hebben en dergelijke ! Er staat heel veel informatie in, dus het is wel heel belangrijk zodat ouders ook 'mee' met het schoolgebeuren zijn en weten met wat hun kinderen bezig zijn.
Wat ik ook positief vind hier op de site  is dat de documenten, de brieven dus, die meegegeven worden met de kinderen ook op de site staan. Dit is heel positief en slim bedacht want sommige kinderen kunnen het bijvoorbeeld verloren hebben of niet gekregen of vergeten afgeven. Zo worden de problemen van 'het niet op de hoogte zijn van zaken ' vermeden. De ouders zien de brieven ook online, zo kunnen ze bijvoorbeeld ook op lange termijn plannen, want de schoolkalender, heel wat mededelingen/ data' s staan vermeldt.
Neem gerust een kijkje op de hierboven vermelde site!




Juf Nurdan