Welkom op mijn blog !
 
Deze les ging over mediawijsheid. We hebben in de les een aantal filmpjes gezien van het journaal vs Het nieuws  met een aantal verschillen/ gelijkenissen  tussen beiden. (Zoals bijvoorbeeld de ene is meer gericht op het gevoel van de mensen, en de andere is meer gericht op de feiten). Ook hebben we mogen surfen naar verschillende kranten en de verschillen bekeken.
Het is belangrijk dat de leerkracht goed kan omgaan met media.
Als leerkracht moet je op de hoogte zijn van nieuws, alert kunnen omgaan met internet zodat je dit kan meegeven aan de kinderen. Nieuws over het buitenland is ook heel belangrijk om in je les eens over te praten. De kinderen moeten daarvan ook op de hoogte zijn en weten wat er rondom hen aan het gebeuren is. Dit niet enkel in België maar wereldwijd.
We hebben in de les gezien dat je als leerkracht de kinderen moet opvoeden als "WAKkere" internetgebruikers, WAK staat voor :Weerbaar, Alert en Kritisch. Kinderen moeten kunnen omgaan met het internet. Ik vind persoonlijk dat dit belangrijk is, want waar je terechtkomt (job), is het gebruik van "de computer" vereist. 

Ook hebben we gezien dat je niet direct alles moet geloven wat er in de krant staat. Soms verzinnen ze er iets bij of hebben "het verhaal" niet volledig begrepen en verzinnen ze er iets bij. Dus goed de krant meevolgen is de boodschap!
Ik vind persoonlijk belangrijk dat er verschillende media aan bod komt, de kinderen moeten leren omgaan met kranten, internet, boeken, schriften, nieuwsberichten en dergelijke meer. Wij als leerkracht moeten hen dat leren. Leerkrachten moeten daar tijd voor maken, hen zelf bijvoorbeeld een krantenartikels of dergelijke laten meebrengen en hen erover laten praten. Of men kan ook leuke opdrachten op de computer laten maken in groep. Zo zal de motivatie van de kinderen bevorderen
In de toekomst zou ik zeker 1uur van de les spenderen aan een kringgesprek rond media, opdrachten eraan koppelen en een hoekje in de klas inrichten met een aantal computers.
Media is dus een belangrijk punt in het onderwijs die je als leerkracht moet meegeven aan kinderen.


Juf Nurdan