Welkom op mijn blog !
 
De les ging over touchscreens in de klas. We hebben gezien dat er verschillende soorten touchscreens zijn zoals een Iphone, iPad, smartphone, en dergelijke. We hadden het vooral over het smartboard (= een digitaal schoolbord, een digitale versie van het klassieke schoolbord). De meeste onder ons kenden het uit de stages. Dag van vandaag wordt er meestal gewerkt met een smartboard die verbonden is met de computer en alles verschijnt op een groot wit bord groter. We hebben in de les gezien dat het zijn voor - en nadelen heeft. Je kunt er heel wat mee doen , op zo'n bord heb je heel wat opties, hebt er geen krijt voor nodig alles kan met de vinger. Er is ook een MAAR, wat als het niet werkt? ...
Het is ook heel moeilijk om mooi te schrijven op zo een bord.
Ik zou graag in mijn klasje later met een smartboard werken, want je kan alles in het groot tonen aan de kinderen, je hoeft niet de kinderen per 4 bijvoorbeeld naar voor roepen om een afbeelding op een computer te zien. Het is ook interactief , de kinderen kunnen bijvoorbeeld spelletjes of oefeningen klassikaal oplossen. Dit zorgt ook voor een positieve klassfeer. De werkboeken, leesboeken, en dergelijke staan ook op het smartboard, dus als de kinderen een oefening moeten maken kan je die gerust ook open doen op het bord.
Vorig jaar tijdens mijn stage was er ook een smartboard aanwezig in de klas. Het was even wennen maar je geraakt er wel aan uit. Toen ik een oefening opgaf in het werkboek toonde ik de oefening ook op het smartboard en zo zagen de kinderen het ook nog eens op het bord (in het groot). Nadat ze de oefeningen hadden opgelost volgde er een klassikale verbetering op het bord, en zo waren de kinderen allemaal mee, en konden zelf verbeteren door mee te volgen op het bord. Kinderen schrijven ook wel heel graag op zo'n bord heb ik opgemerkt, dus liet ik ze dikwijls iets noteren. Maar op een dag werkte het smartboard niet meer en ik had alles daarop voorzien, dat was grote pech natuurlijk! Dus wees flexibel en voorzie altijd een B-plan!


 
De eerste les ging over de communicatie tussen ouders en de school.
We hebben in de les gezien waarom de school moet communiceren met ouders, hoe dit verloopt, of je enkel digitaal mag communiceren, hoe je moet communiceren en dergelijke meer.
Ik vind het belangrijk om als school te kunnen communiceren met de ouders. De ouders hebben het recht om te weten wat hun kinderen doen op school, met wat ze bezig zijn, aan welke activiteiten hun kinderen deelnemen en dergelijke meer. Deze factoren zijn allemaal heel belangrijk. De eerste stap hierbij is een site van de school. Hierbij krijgen de ouders een zicht op de school, er wordt extra informatie meegedeeld zoals de openingsuren, het schoolteam, de ligging van de school en dergelijke meer. Deze zijn allemaal nuttige informaties. Ik vind het belangrijk dat de ouders op de hoogte moeten blijven wat hun kinderen doen! Zou er geen communicatie zijn, dan zou dit kunnen zorgen voor misverstanden, conflicten en nog veel meer.
Bij deze heb ik de site van mijn laatste stageschool (vorig jaar) bezocht. http://www.dewijzeeik.be/
Ik persoonlijk vind het een geslaagde site. Er staat heel veel informatie over de school (het schoolteam, troeven voor het lager/ kleuter, de visie, en dergelijke); over MOS op school, wat het precies is en heel veel foto's van verschillende graden, zodat de ouders kunnen zien hoe hun kinderen aan het werk zijn! Mooi om te zien!
Ook is er blog voorzien van het 4de en 6de leerjaar, waar ze naartoe zijn geweest, allemaal gedaan hebben en dergelijke ! Er staat heel veel informatie in, dus het is wel heel belangrijk zodat ouders ook 'mee' met het schoolgebeuren zijn en weten met wat hun kinderen bezig zijn.
Wat ik ook positief vind hier op de site  is dat de documenten, de brieven dus, die meegegeven worden met de kinderen ook op de site staan. Dit is heel positief en slim bedacht want sommige kinderen kunnen het bijvoorbeeld verloren hebben of niet gekregen of vergeten afgeven. Zo worden de problemen van 'het niet op de hoogte zijn van zaken ' vermeden. De ouders zien de brieven ook online, zo kunnen ze bijvoorbeeld ook op lange termijn plannen, want de schoolkalender, heel wat mededelingen/ data' s staan vermeldt.
Neem gerust een kijkje op de hierboven vermelde site!




Juf Nurdan