Welkom op mijn blog !
 
De les ging over touchscreens in de klas. We hebben gezien dat er verschillende soorten touchscreens zijn zoals een Iphone, iPad, smartphone, en dergelijke. We hadden het vooral over het smartboard (= een digitaal schoolbord, een digitale versie van het klassieke schoolbord). De meeste onder ons kenden het uit de stages. Dag van vandaag wordt er meestal gewerkt met een smartboard die verbonden is met de computer en alles verschijnt op een groot wit bord groter. We hebben in de les gezien dat het zijn voor - en nadelen heeft. Je kunt er heel wat mee doen , op zo'n bord heb je heel wat opties, hebt er geen krijt voor nodig alles kan met de vinger. Er is ook een MAAR, wat als het niet werkt? ...
Het is ook heel moeilijk om mooi te schrijven op zo een bord.
Ik zou graag in mijn klasje later met een smartboard werken, want je kan alles in het groot tonen aan de kinderen, je hoeft niet de kinderen per 4 bijvoorbeeld naar voor roepen om een afbeelding op een computer te zien. Het is ook interactief , de kinderen kunnen bijvoorbeeld spelletjes of oefeningen klassikaal oplossen. Dit zorgt ook voor een positieve klassfeer. De werkboeken, leesboeken, en dergelijke staan ook op het smartboard, dus als de kinderen een oefening moeten maken kan je die gerust ook open doen op het bord.
Vorig jaar tijdens mijn stage was er ook een smartboard aanwezig in de klas. Het was even wennen maar je geraakt er wel aan uit. Toen ik een oefening opgaf in het werkboek toonde ik de oefening ook op het smartboard en zo zagen de kinderen het ook nog eens op het bord (in het groot). Nadat ze de oefeningen hadden opgelost volgde er een klassikale verbetering op het bord, en zo waren de kinderen allemaal mee, en konden zelf verbeteren door mee te volgen op het bord. Kinderen schrijven ook wel heel graag op zo'n bord heb ik opgemerkt, dus liet ik ze dikwijls iets noteren. Maar op een dag werkte het smartboard niet meer en ik had alles daarop voorzien, dat was grote pech natuurlijk! Dus wees flexibel en voorzie altijd een B-plan!





Leave a Reply.


Juf Nurdan