Welkom op mijn blog !
 
Naar schatting trekken er ongeveer 220 000 studenten naar de universiteit of hogesschool. Deze studenten zijn in het begin van het academiejaar eenzaam zegt Teleblok. 47% van de totale universiteitstudent wonen op kot. Zo'n  kot is goed voor sociaal contact, klinkt het meestal. Maar in de realiteit blijken niet alle studenten over een goed sociaal netwerk te beschikken.
Meeste studenten hebben het moeilijk met de overstap van secundair naar hoger onderwijs. Vooral veranderingen in sociaal leven hiermee bedoeld men : zelfstandig hun leven inrichten , een nieuwe vriendenkring opbouwen, of omgaan met andere kotgenoten.
Het grote probleem is dat de studenten zich eenzaam voelen, waardoor de studenten de hulplijn raadplegen. De hulplijn wil studenten een houvast bieden om tijdens de eerste maanden hun sociale leven op te bouwen. Bijvoorbeeld door zich te laten begeleiden door een peter of meter uit het hoger jaar.
Mening
Ik ben er deels mee eens dat de kotstudenten soms zich wel eenzaam voelen, omdat ze niet meer bij hun ouders wonen. Ze moeten heel wat zelfstandigheid opbouwen, moeten zorgen voor eten, huur, het opkuisen van het huis. Er treedt dus heel wat verantwoordelijkheid op. Ik vind dat het afhangt van persoon tot persoon. Sommige mensen zijn heel sociaal, voelen zich helemaal niet eenzaam en hebben er totaal geen last van om "alleen"/ of met andere mensen te wonen, sommigen daarentegen hebben het moeilijker om sociale contacten te leggen en voelen zich hierdoor wel alleen.
Ik vind het ook een grote verandering van het secundair naar het hoger. In het secundair had je bijvoorbeeld elke dag een toets bij wijze van spreken maar in het hoger is dat 2 keer per jaar. Waardoor de leerstof uiteraard meer is dan in het middelbaar.

 
Het artikel gaat over een kleuterjuf die al 25 jaar in het onderwijs staat. De kleuterjuf ontkent een daad van geweld gepleegd te hebben, ze beweert dat ze het kindje van 2,5 jaar op de billen heeft getikt omdat hij zijn klasgenootje had geduwd. Ze beweert dat ze gewoon het kindje wou beschermen. De onderwijzeres werd geschorst.
Mening
Ik vind het erg van de leerkracht. Wat er ook mocht gebeuren vind ik dat een leerkracht niet mag "slaan"/ of anders genoemd "tikken". Een leerkracht heeft daar geen recht op! Nooit ! Ze kon zo'n situatie op heel andere manieren aanpakken en niet "tikken" of om het even wat. Een leerkracht is er om problemen op te lossen, om respect tegen over elkaar te bevorderen en dergelijke. Dit wat ze gedaan heeft verbreekt het vertrouwen tegenover de leerkracht en kinderen worden bang van de leerkracht.

 
Het artikel gaat over Turkse en Marokkaanse kinderen die zich niet 100% gerespecteerd voelen door de leerkracht. Dit blijkt uit een onderzoek van de universiteit uit Antwerpen. De standaard schrijft hierover dat de kinderen hierdoor minder aantrekken van school. Ook zegt men dat de kinderen zich in tegendeel meer aantrekken van de punten, dat ze meer belang hechten aan een diploma. Kinderen voelen zich minder thuis op school.
Uit onderzoek blijkt ook dat de als een kind faalt op school het te maken met thuissituaties en omdat het een andere taal praat dan Nederlands. Maar heel weinig speelt de rol van de school een rol.
Mieke Van Hecke reageert in een interview op de website van De Standaard over in hoeverre de vooroordelen nog leven. Ze geeft weer dat het onderwijs zich moet durven afvragen wat het nog meer kan doen.
Mening:
Ik vind persoonlijk dat het aan allebei ligt. De school moet ervoor zorgen dat de kinderen zich allemaal goed voelen en er een positieve klassfeer heerst. De leerkracht en de school moeten het voorbeeld zijn. Van de kinderen wordt er verwacht dat ze 'flink' zijn, deze moeten allemaal aangeleerd worden , en kan pas als er wederzijds respect is. Ik ben er volledig mee eens dat allochtone kinderen het moeilijker hebben op school, vooral met de taal, maar daar moeten er oplossingen voor zijn. Niet alleen door de school maar ook van thuis uit. De ouders moeten ook een handje uitsteken. Ze moeten hun kinderen hierbij helpen en niet verwachten dat alles wel op school zal gebeuren en alles op school  zal geleerd worden. Meeste ouders denken dat, maar het is niet zo! je leert veel op school maar niet alles! Als ouder geef je de basis aan je kind en men bouwt er verder op school.
Soms vind ik ook dat er een te veralgemening is over de vreemdelingen, het klopt dat 'de vreemdelingen ' niet al te goed slagen inderdaad, maar er zijn ook goede ertussen, en dankzij hen moeten de goede dan ook lijden. Is wel heel jammer, ik ben er volledig mee eens over het feit dat dat 'de allochtonen' echt soms crapuul kunnen zijn, maar niet iedereen is zo en ik vind dat iedereen toch wel eerlijk beschouwd moet worden.

Juf Nurdan