Welkom op mijn blog !
 
Het artikel gaat over Turkse en Marokkaanse kinderen die zich niet 100% gerespecteerd voelen door de leerkracht. Dit blijkt uit een onderzoek van de universiteit uit Antwerpen. De standaard schrijft hierover dat de kinderen hierdoor minder aantrekken van school. Ook zegt men dat de kinderen zich in tegendeel meer aantrekken van de punten, dat ze meer belang hechten aan een diploma. Kinderen voelen zich minder thuis op school.
Uit onderzoek blijkt ook dat de als een kind faalt op school het te maken met thuissituaties en omdat het een andere taal praat dan Nederlands. Maar heel weinig speelt de rol van de school een rol.
Mieke Van Hecke reageert in een interview op de website van De Standaard over in hoeverre de vooroordelen nog leven. Ze geeft weer dat het onderwijs zich moet durven afvragen wat het nog meer kan doen.
Mening:
Ik vind persoonlijk dat het aan allebei ligt. De school moet ervoor zorgen dat de kinderen zich allemaal goed voelen en er een positieve klassfeer heerst. De leerkracht en de school moeten het voorbeeld zijn. Van de kinderen wordt er verwacht dat ze 'flink' zijn, deze moeten allemaal aangeleerd worden , en kan pas als er wederzijds respect is. Ik ben er volledig mee eens dat allochtone kinderen het moeilijker hebben op school, vooral met de taal, maar daar moeten er oplossingen voor zijn. Niet alleen door de school maar ook van thuis uit. De ouders moeten ook een handje uitsteken. Ze moeten hun kinderen hierbij helpen en niet verwachten dat alles wel op school zal gebeuren en alles op school  zal geleerd worden. Meeste ouders denken dat, maar het is niet zo! je leert veel op school maar niet alles! Als ouder geef je de basis aan je kind en men bouwt er verder op school.
Soms vind ik ook dat er een te veralgemening is over de vreemdelingen, het klopt dat 'de vreemdelingen ' niet al te goed slagen inderdaad, maar er zijn ook goede ertussen, en dankzij hen moeten de goede dan ook lijden. Is wel heel jammer, ik ben er volledig mee eens over het feit dat dat 'de allochtonen' echt soms crapuul kunnen zijn, maar niet iedereen is zo en ik vind dat iedereen toch wel eerlijk beschouwd moet worden.
Deborah
11/9/2013 06:41:30 pm

Nurdan
Ik ben er mee eens met wat je zegt. We leven in een wereld met verschillende nationaliteiten. Iedereen moet proberen om overeen te komen met iedereen, wat natuurlijk niet altijd zo gemakkelijk is.
Op school zijn er nu ook tal van verschillende nationaliteiten en zowel leerkrachten als leerlingen moeten daar respect voor hebben.
Er zijn inderdaad wel 'crapule' vreemdelingen tussen, maar niet alle vreemdelingen zijn zo. Er zijn ook 'niet-vreemdelingen' die crapuul kunnen zijn, maar dat is ook niet bij iedereen het geval.
Het is ook waar dat allochtonen het soms moeilijker hebben op school, vanwege de taal en misschien ook de kennis die ze missen.
Maar dat is ook niet bij iedereen zo. Ik ken ook allochtone mensen die het op school goed kunnen. Ze kunnen de taal goed beheersen en dat is omdat ze van kleins af aan al in een Nederlandse school terecht zijn gekomen.
Ook als er bepaalde allochtonen of andere kinderen in een klas het moeilijk hebben met een bepaald vak, dan is het de taak van de leerkracht om deze kinderen te helpen en gelijk te behandelen. De leerkracht moet het voorbeeld geven en respect tonen voor iedereen. Pas als de leerkracht dat doet, dan gaan de leerlingen dat ook doen, want kinderen nemen veel over van ouderen.
Ook vind ik dat men niet te snel een conclusie moet trekken, want niet iedereen is gelijk.
Iedereen is anders!
Elk kind is uniek!

Reply
11/13/2013 07:03:09 pm

Ik vind het heel jammer dat er veel allochtone kinderen zijn die zich niet helemaal gerespecteerd voelen op school. Deze kinderen zullen daardoor minder graag naar school gaan. Ik denk persoonlijk dat de kinderen zich soms onterecht zo voelen. Vaak zitten er allerlei verschillende nationaliteiten samen in één klas. Die verschillende nationaliteiten zullen waarschijnlijk ook verschillende gewoontes hebben. Daardoor kan het zijn dat bijvoorbeeld een bepaalde intonatie,blik, beweging,... verkeerd begrepen kan worden. Het is dan de taak van de leerkracht om deze misverstanden te voorkomen en goed bespreekbaar te maken. Zelf sta ik open voor alle nationaliteiten in mijn klas. Dat maakt het juist interessant een leerrijk voor iedereen!

Reply
Laila
12/15/2013 01:03:49 am

Als student leraar lager onderwijs, weet je op voorhand dat je te maken zal krijgen met kinderen die taalzwak zijn of een andere afkomst hebben. Het is dan ook jouw taak om ervoor te zorgen dat deze kinderen hun woordenschat uitbreiden. Dit kan alleen maar in een veilig en positief klasklimaat en lukt niet als je zelf kinderen uitsluit omwille van hun kleurtje!

Het feit dat kinderen slecht scoren, ligt niet altijd aan het gebrekkig Nederlands maar eerder aan de juf zelf…

Tijdens mijn stage heb ik te maken gekregen met een jongen die de taal niet zo goed beheerste. Na mijn uitleg begreep iedereen de opdracht behalve hij. Door hem veel individuele begeleiding te bieden, begreep hij wat er van hem verwacht werd en kon hij zelfstandig aan het werk.

De Nederlandse taal is belangrijk dat ga ik zeker niet ontkennen, maar het is wel jouw taak als leerkracht om ervoor te zorgen dat elk kind mee is en elk kind begrijpt wat jij zegt.

Daarnaast is het ook van groot belang om elk kind bij de les te betrekken en zo concreet mogelijk te werken. Laat kinderen zelf zoveel mogelijk verwoorden, alleen zo kunnen zij iets leren.

Dom zijn deze kinderen absoluut niet, alleen hebben zij meer individuele ondersteuning nodig en verschillende kansen. Alleen met vallen en opstaan geraak je er en dit moet je ook duidelijk maken aan je kinderen.

Reply



Leave a Reply.


Juf Nurdan