Welkom op mijn blog !
 
Naar schatting trekken er ongeveer 220 000 studenten naar de universiteit of hogesschool. Deze studenten zijn in het begin van het academiejaar eenzaam zegt Teleblok. 47% van de totale universiteitstudent wonen op kot. Zo'n  kot is goed voor sociaal contact, klinkt het meestal. Maar in de realiteit blijken niet alle studenten over een goed sociaal netwerk te beschikken.
Meeste studenten hebben het moeilijk met de overstap van secundair naar hoger onderwijs. Vooral veranderingen in sociaal leven hiermee bedoeld men : zelfstandig hun leven inrichten , een nieuwe vriendenkring opbouwen, of omgaan met andere kotgenoten.
Het grote probleem is dat de studenten zich eenzaam voelen, waardoor de studenten de hulplijn raadplegen. De hulplijn wil studenten een houvast bieden om tijdens de eerste maanden hun sociale leven op te bouwen. Bijvoorbeeld door zich te laten begeleiden door een peter of meter uit het hoger jaar.
Mening
Ik ben er deels mee eens dat de kotstudenten soms zich wel eenzaam voelen, omdat ze niet meer bij hun ouders wonen. Ze moeten heel wat zelfstandigheid opbouwen, moeten zorgen voor eten, huur, het opkuisen van het huis. Er treedt dus heel wat verantwoordelijkheid op. Ik vind dat het afhangt van persoon tot persoon. Sommige mensen zijn heel sociaal, voelen zich helemaal niet eenzaam en hebben er totaal geen last van om "alleen"/ of met andere mensen te wonen, sommigen daarentegen hebben het moeilijker om sociale contacten te leggen en voelen zich hierdoor wel alleen.
Ik vind het ook een grote verandering van het secundair naar het hoger. In het secundair had je bijvoorbeeld elke dag een toets bij wijze van spreken maar in het hoger is dat 2 keer per jaar. Waardoor de leerstof uiteraard meer is dan in het middelbaar.


Juf Nurdan