Welkom op mijn blog !
 
Hot Potatoes is een gratis programma dat je in staat stelt op een eenvoudige manier interactieve oefeningen te ontwerpen, die zichzelf corrigeren en automatisch de behaalde score afdrukken.
Hot Potatoes bestaat uit de volgende modules:
  1. JQuiz - meerkeuzevragen, korte antwoord vragen, meerantwoordvragen (multiple selection).
  2. JMix - voor het maken van een oefening waarbij woorden in een juiste volgorde moeten geplaatst worden.
  3. JCross - voor het maken van kruiswoordraadsels.
  4. JMatch - voor het maken van combinatie-oefeningen.
  5. JCloze - voor het maken van invuloefeningen.
  6. Masher - voor het aanmaken en publiceren van oefeningen.
Hieronder vind je enkele voorbeelden van Hot potatoes- oefeningen.
Deze is een interessante site om enkele ideeën uit te halen:
Nuttige site:
http://hotpot.klascement.net/nt2.htm

Enkele voorbeelden:
http://hotpot.klascement.net/aanbod/janssens_carine/schooltaalwoorden_1a.htm
http://hotpot.klascement.net/aanbod/hendriks_krista/voorzetselsnaar-aan-tegen-op.htm

 
Conflicthantering is een middel om problemen/ conflicten op te lossen met de klas door erover te praten in een kringgesprek. Dit wordt al geïntroduceerd vanaf het 1ste kleuterklas.
In dit kringgesprek wordt er gesproken over hetgeen wat het kind fout gedaan heeft (in groep).
Dit is namelijk een positieve straf omdat het kind naar zichzelf moet kijken en luisteren en zich moet afvragen waarom hij dit gedaan heeft. Dit gesprek zorgt ook voor verbondenheid want ze zoeken samen naar een oplossing (conclusie). Elke leerling wordt betrokken bij dit kringgesprek. Zo komen ze dan tot een finale oplossing (conclusie).
hierbij wil ik kort even de stappen uitleggen
Om een conflicthantering te starten moet je een ‘wrevel’ hebben. Een wrevel hebben is boos zijn , geïrriteerd zijn , een probleem waarover je in de klas wilt over praten. De kinderen zitten voor dit gesprek in een kring. De leerkracht is hierbij begeleider.
de leerkracht vraagt aan de kinderen: ‘Wie heeft er een wrevel’. ( het kan ook zijn dat de leerkracht een probleem op de speelplaats ziet en getuige ervan is).

Het is ook de bedoeling dat de andere leerlingen goed moeten luisteren omdat de leerkracht achteraf nog vragen kan stellen aan de leerlingen en aan de leerling die schuldig is.
Nadat de leerkracht de vraag heeft gesteld, vraagt ze of hij/ zij erover wil praten.
De leerkracht stuurt bij met volgende vraag, en direct al de 2de stap : Wat is er volgens jou gebeurd? Wie wat wanneer waar? … ik heb er last van …

De derde stap is : hoe voel je je nu daarbij? Het kind antwoordt met bijvoorbeeld : Dat maakt me…. ( boos, verdrietig, kwaad,….)

De vierde stap is : wat zou je graag willen?  De leerling antwoordt bijvoorbeeld met : ik zou graag willen dat je in het vervolg eerst aan mij vraagt om mee te spelen in plaats van direct het spel te verstoren.

De vijfde stap is : Wat zou je daarmee bereiken ? Hoe zou je je dan voelen ? De leerling antwoordt bijvoorbeeld met : Ik zou me dan…. ( gelukkig, blij, beter,…)voelen.

Stap 6 is samen op zoek gaan naar een oplossingen. De leerkracht vraagt aan allebei wat ze kunnen doen om het wrevel op te lossen. Laat ze zoveel mogelijk ideeën vinden en betrek ook de andere leerlingen. 

Stap 7 is : de leerkracht vraagt aan allebei de partijen om een beste oplossing te vinden en vragen of ze er allebei mee eens zijn.

 Stap 8 : tot slot herhaalt de schuldige  de wrevel en de oplossing om er voor te zorgen dat het begrepen is en het niet meer voorkomt.


 
Deze site is interessant voor leerkrachten en kinderen om informatie op te zoeken.
Je hebt er schrijfruimte om een trefwoord op te schrijven en je vindt er filmpjes, informatie, en dergelijke terug. Zo kan je als leerkracht ook direct filmpjes laten zien over hetgeen je hebt opgezocht. Bijvoorbeeld je geeft een les over Nelson Mandela, en wilt een filmpje laten zien, dan is dit de ideale site, wil je korte teksten lezen over Mandela, dan kan dit op deze site.

Neem gerust een kijkje!
http://www.davindi.nl/

Pinterest

Pinterest is een site waar je als leerkracht heel wat ideeën kunt opdoen om het lesgeven nog leuker te maken.
Je hoeft je als leerkracht enkel in te loggen met een e-mailadres en een wachtwoord.
Er worden hele leuke dingen gemaakt, zoals decoratie in de klas, knutselwerkjes en dergelijke meer.

Neem gerust een kijkje op de site om meer te weten te komen!
http://www.pinterest.com/annykabbedijk/leuk-voor-in-de-klas/

Cyberkids

Cyberkids is een educatieve site waar je op een leuke manier de lesstof kunt oefenen.
Wanneer leerlingen een  achterstand hebben, kunnen ze eventueel door middel van educatieve spelletjes hun achterstand inhalen.Voor hen is dit een leuke manier om in te halen. Ze leren al spelend zaken bij, en dit op een speelse manier.

http://www.cyberkidz.be/


Juf Nurdan